top of page
Foto Ruud (1).JPG

Ruud Geerders 

Fractie voorzitter, Raadslid

Ruud.geerder@raad.gemeentemaashorst.nl

Commissie Ruimte, Economie en Financiën

 

 

Verjonging Gewoon Uden is een verademing

 

Als beroepsmilitair bij de luchtmacht werd ik in 1971 gestationeerd in Volkel, als vliegtuigonderhoudstechnicus. Ik wilde wat anders, kocht lunchcorner Carillon, maar werd kort daarna gevraagd door een verzekeringskantoor. Uiteindelijk schoolde ik me om tot makelaar en werd in 1985 zelfstandig ondernemer. In 1994 besloot ik actief te worden in de regionale politiek, bij de VVD. Om vervolgens in 2005 samen met Toon Biemans Gewoon Uden op te richten.

 

Sociale kant

De periode voordat we Gewoon Uden oprichtten was ik fractievoorzitter van de VVD, we volgden het landelijke beleid. Er was in die tijd echter niet veel ruimte voor de sociale kant van het politieke spectrum. Als sociaal liberaal voelde ik dat het begon te schuren. Nadat Toon en ik Gewoon Uden waren gestart, sloot voormalig VVD’er Gerda Vervoort zich ook al snel bij ons aan. Net zoals veel nieuwe partijen, kwamen we moeizaam uit de startblokken. Maar in de vorige gemeenteraad hadden we twee zetels en nu zijn we al met z’n vieren. Dus op naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen: we gaan voor weer twee extra zetels.

 

De naam Gewoon Uden

We kozen voor Gewoon Uden omdat we politiek willen bedrijven met ons gezonde boerenverstand. Dat hoogdravende in de politiek, daar heb je niks aan. Gewoon blijven is al moeilijk genoeg. We lenen weleens de slogan van een bekende verzekeringsmaatschappij: ‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’. Bij Gewoon Uden gaan we voor begrijpelijke, transparante politiek, die uit te leggen is aan de burgers. Wetten en regels zijn noodzakelijk maar wij besturen graag naar de geest van deze wetten en regels, met ons gewone, nuchtere verstand.

 

Burgers onze werkgever

Gewoon Uden wil toegankelijk zijn, iedereen kan bij ons binnenlopen. Met als doel het reilen en zeilen binnen het gemeentehuis dichter bij de burgers te brengen. Ambtenaren praten vaak over klanten, maar wij noemen de burgers liever de eigenaren van het gemeentelijke apparaat. Zij zijn er niet voor ons, maar wij voor hen: de Udense bevolking is onze werkgever.

 

Nieuwe aanwas

Gewoon Uden is gegroeid en dat is echt heel fijn. Er is een periode geweest dat ik het in m’n eentje voor het zeggen had, maar dit is vele malen beter. Het is een verademing om andere meningen te horen. En om mensen om je heen te hebben die je kunt vertrouwen en ook echt werk uit handen nemen. Dat is een heerlijk gevoel. Dit betekent niet dat er nooit discussies zijn, soms loopt het hoog op. Maar aan het einde van de avond is de vrede weer getekend.

 

Frisse ideeën

De nieuwe raadsleden brengen frisse ideeën mee. Ik vind het belangrijk hiervoor alle ruimte te geven. Soms stuur ik een beetje bij, omdat ik dan uit ervaring weet dat je het beter anders kunt aanpakken. Maar de insteek is dat ze alle mogelijkheden krijgen zichzelf te ontplooien. Dat houdt Gewoon Uden jong.

 

Verantwoording afleggen

Gewoon Uden is opgericht in ons stamcafé ‘t Udenaartje. Na elke raadsvergadering gaan we hier verantwoording afleggen aan onze achterban. Wijlen kastelein Annie Witlox zei altijd: je moet wel even lid worden van Gewoon Uden, anders kun je hier niks meer bestellen. Dat zegt iets over de sfeer, toen en nu nog steeds: gezelligheid speelt binnen onze partij een grote rol. De ‘nabespreking’ vind ik een belangrijk onderdeel van de avond. Ondanks dat ik alle nieuwe inbreng toejuich, wil ik er dit toch graag in houden.

 

Burgers Schaijk, Reek en Zeeland: welkom in Uden

De fusie gaat door. Als het aan ons ligt behouden we de naam Uden, die al vanaf het jaar 1120 in de geschiedschrijving voorkomt en ondertussen een goede naamsbekendheid heeft. Een soepele samenwerking tussen oppositie en coalitie vinden we belangrijk, om burgers zo de beste oplossingen te kunnen bieden. En we streven naar een duidelijk gezicht voor de samenvoeging: alle inwoners van Schaijk, Reek en Zeeland ontvangen we met open armen, zodat zij zich gehoord voelen. En we vervolgens samen kunnen toewerken naar een sterke gemeente.

gwu.PNG
bottom of page