top of page
Foto Mirelle (1).jpg

Mirelle Klijs

Raadslid

Mirelle.klijs@raad.gemeentemaashorst.nl

Commissie Samenleving en Bestuur

 

Gewoon Uden zoekt de verbinding

 

Nietsvermoedend stond ik ruim vier jaar geleden langs het hockeyveld mijn dochter aan te moedigen. Leon Deijnen, die ook in de fractie zit, begon een praatje: jij vindt Uden toch ook zo leuk? Of de politiek - en dan met name Gewoon Uden -  niet iets was voor mij. Ik antwoordde, dat zeg je goed: dat is niet iets voor mij. Veel te stroperig, ik heb daar geen geduld voor. Ik ben heel pragmatisch ingesteld, wil het liefst zo snel mogelijk ergens een klap op geven. Dat associeerde ik niet met de politiek.

 

Goede standpunten Gewoon Uden

Toch ging ik naar de informatieavond. Kun je nagaan, ik was nog nooit bij een raadsvergadering aanwezig geweest, ik wist echt helemaal niks van politiek. Maar de standpunten van Gewoon Uden spraken me enorm aan: ik raakte geïnteresseerd. Ik stelde gigantisch veel vragen en kwam erachter dat de raadsleden de beslissingen nemen. De ambtenaren gaan er vervolgens mee aan de slag en zorgen ervoor dat het in de praktijk wordt gebracht.

 

Vier zetels

Ik stelde me verkiesbaar, stond op de vierde plek op de kandidatenlijst. En wat bleek, Gewoon Uden behaalde vier zetels: ik zat ineens in de raad. Samen met Ruud Geerders, onze nestor, en nog twee andere nieuwelingen. Eerlijk is eerlijk, ik kwam terecht in een rollercoaster. De eerste vergadering bijvoorbeeld: ‘mevrouw Klijs heeft het eerste woord’. Ik kijk Ruud verschrikt aan en vraag sissend: hoezo, eerste woord? Ik weet van niks? Wat moet ik zeggen dan? Ha ha, wist ik veel dat het betekent dat Gewoon Uden als eerste mag reageren op een vergaderpunt. Ik kende geen enkel protocol.

 

Verbinding, ook met de oppositie

Na anderhalf jaar in de gemeenteraad had ik mijn weg helemaal gevonden, ook hoe ik het goed kon combineren met mijn gezin en twee bedrijven. Wat me vooral heeft verrast is de hoge mate van invloed die je hebt op de beslissingen die worden genomen. Vanuit Gewoon Uden – allemaal pragmatische leden - willen we er zijn voor alle inwoners van Odiliapeel, Volkel en Uden. Of het nou gaat om wonen, werken, leren, recreëren of winkelen: we leggen ons oor te luisteren bij hen, degenen om wie het allemaal gaat. Om hun belangen te behartigen zijn we nooit te beroerd om de oppositie een bepaalde ruimte te bieden. Zit daar veel kennis en ervaring, dan zouden we de inwoners iets onthouden als we ons niet door hen laten informeren. Gewoon Uden zoekt de verbinding, met zowel de burgers als collega-politici. Dit doen we omdat we staan voor openhartige, transparante politiek. Na vier jaar voel ik me er echt helemaal thuis.

 

Gewoon Uden doet ertoe

Als jonge partij gingen we van twee naar vier zetels, wat onze invloed vergrootte. De rol van verbinder zorgt voor een goede samenwerking met alle partijen, ook de oppositie. Daarbij is het binnen onze fractie geen probleem als niet iedereen dezelfde stem uitbrengt. Dat biedt mij een bepaalde vrijheid die ik nodig heb om authentiek en geloofwaardig te blijven bij onze kiezers. Door het directe contact met onze achterban, allemaal gewone mensen die ik tegenkom in mijn woon- en werkomgeving, weten we dat ze onze visie en inzet waarderen. Gewoon Uden doet ertoe: dat is een hele fijne constatering!

gwu.PNG
bottom of page